maanantai 19. joulukuuta 2011

Joululiikenne

Liikenne tuottaa noin viidenneksen hiilidioksidipäästöistämme. Usein joulun aikaan tulee autolla ajettua edes takaisin sukulaisia kuskaten ja joulukirkossa käydessä, puhumattakaan niistä pitkistä matkoista mitä joulun viettoon matkatessa saattaa tulla. Matkojen taittamiseen on tarjolla myös ympäristöystävällisempiä vaihtoetoja kuin henkilöautoilu.

VTT:n Lipasto sivusto kertoo, että sadan kilometrin matkalla henkilöauto tuottaa hiilidioksidipäästöjä 9,2 kiloa. Juna tuottaa noin neljäsosan päästöistä, 2,4 kiloa. Bussi sijoittuu välimaastoon viiden kilon päästöillä. Hiilidioksidipäästöjen jättiläinen taas on lentokone 16,3 kilon päästöillä.

Junalla sujuvat leppoisasti pitkätkin matkat. Etelästä Lappiin matkatessa voi matkan taittaa yöllä makuuvaunussa. Jännää seka lapsille että aikuisille! Junassa matkustaminen antaa myös matkustajalle aikaa tehdä mitä mielii kun ei tarvitse tuijottaa tietä ja itse keskittyä ajamiseen. Sama pätee toki myös bussimatkoihin. Bussilla tavoitat sellaisiakin paikkoja, mihin juna ei vie. Bussien käyttö maaseutualueilla tukee linjojen säilymistä paikallisten asukkaiden saatavana. Bussilinjoja kun on joiltain maaseutualueilta karsittu rankalla kädellä.

Jos kuitenkin tarvitsee lähteä liikkeelle autolla, voi autossa olevaa ylimääräistä paikkaa tarjota samaan suuntaan matkaavalle. Kimppakyytisivustoja on jo muutamiakin. Esimerkiksi  kyydit.net -sivustolla voi sekä etsiä että tarjota kyytejä.

Aina voi myös peukalon nostaa pystyyn, joulun aikaan on varmasti leppoisia ihmisiä liikenteessä. Muista kuitenkin turvallisuus!

Ehkä VR pääsee kuljettamaan matkustajia tänäkin talvena läpi lumisempien maisemien.



Kuva Flickristä käyttäjältä viima.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti