keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Joulu on jätteensyntymisen kulta-aikaa

Joulun aikaan syntyy paljon jätettä, eikä se, mikä jäte mihinkin astiaan menee, ole välttämättä tottuneellekaan lajittelijalle selvää. Lahjojen käärepaperit eivät menekään keräyspaperiin ja kinkun rasvaa ei saakaan laittaa biojätteeseen saatika viemäriin.

Viemäriin kaadettu kinkun rasva saattaa hyytyessään tukkia koko viemärin. Jätteenkäsittely-yhtiö Mustankorkea Oy ohjeistaa laittamaan kinkun rasvan hyytyneenä kuivajätteeseen. Helpointa on kaataa rasva vielä lämpimänä nestemäisessä muodossa maitotölkkiin ja laittaa jääkaappin tai ulos jähmettymään. Rasvan hyytyneisyys on tärkeää jäteastioiden puhtauden ja hajuttomuuden takia sekä roska-auton kuskin työympäristön viihtyisyyden vuoksi. Lahjapaperit sisältävät paljon painovärejä, eivätkä sen takia sovi prosesseihin, joita kierrätetty paperi käy läpi.
Mustankorkea nettisivustolta löydät myös ohjeet muidenkin jätteiden lajitteluun aakkosellisesta jäteluettelosta.

Kaikenlaiset sähköllä toimivat laitteet, siis myös patterikäyttöiset lasten lelukoirat tai muut vastaavat leikkukalut, ovat sähkö- ja elektroniikkaromua. Ne voidaan palauttaa isoihin kodintekniikkaa myyviin kauppoihin, esimerkiksi Gigantteihin.

Tuikuista tulevat metallikuoret ovat tänä vuonna erityisen haluttua jätettä ympäri maata. Tämä johtuu Tuikkujahdista, jossa peruskoululaiset keräävät tuikkuja mahdollisimman paljon. Kilpailu on käynnissä myös Jyväskylän kaupungin ja Muuramen kunnan alueilla. Tuikkuja ei siis kannata välttämättä heti lkäytön jälkeen aittaa kierrätysastiaan, niille voi keräysmetalliastian lisäksi ilmaantua muitakin kierrätyskeinoja.

Joulukuusen voi koristeena palvelemisen päätyttyä pilkkoa polttopuiksi tai hakettaa. Muista kuitenkin kuivattaa puuta tarpeeksi pitkään kosteuden häviämiseksi. Joulukuusen voi vaikka kesällä polttaa saunan kiukaassa ja samalla muistella laatikoiden ja muiden jouluruokien makuja. Kuusen voi jättää jätekeräyspisteeseen ilmaiseksi jäteauton haettavaksi su 8.1. saakka.

Avuksi jätteiden lajitteluun olemme koonneet listan joulun aikana syntyvistä jätteistä ja niiden lajitteluohjeista. Joulun namuja miettiessä tutustuttiin jo askartelumahdollisuuksiin, mitä karkkipaperit tuovat tullessaan.

Paras jäte on kuitenkin joulunkin aikaan syntymätön jäte.


Karisseet kuuset jätekatosta koristamassa. Kuva Flickristä käyttäjältä /kallu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti