lauantai 10. joulukuuta 2011

Kukkasilla koreaksi!


Havukranssi koristeltuna silkkinauhalla, enkulilla ja kulkusilla.
Joulukukat tuovat tunnelmaa ja tuoksua jouluiseen kotiin. Kukissa on paljon vaihtoehtoja. Osa yksivuotisina kuuluu vain joulun aikaan, osa monivuotisina selviää pidempään. Myös kukan alkuperällä on merkitystä kukan kestävyyden kannalta.

Useat joulun ajan kukat tuodaan Suomeen sipuleina ja kasvatetaan kukiksi täällä. Näin voidaan tehdä esimerkiksi amarylliksen, hyasintin ja joulutähden kohdalla. Näistä joulun kukista monivuotisina iloina säilyy joulutähti ja hyasintti. Jouluruusu ja -kaktus ovat myös monivuotisia ja innostuvat kesästäkin, nimestään huolimatta. Viherlandian nettisivuilla pääsee seuraamaan, miten joulutähti kasvaa taimesta tähdeksi.
Vihreyttä jouluiseen ympäristöön saa myös havukransseilla. Kranssia voi koristella kestokoristeilla, esimerkiksi tekohedelmillä, silkkinauhoilla tai muovisilla koristeilla, jotka voi käyttää seuraavana vuonna uudestaan. Toisaalta myös puolukan varret ja kanervat tuovat mukavaa, luonnollista lisää kranssiin. Pajustakin tehty kranssi sopii kauniisti kattauksen keskipisteeksi tai vaikka ulko-ovelle toivottamaan vieraat tervetulleeksi. Pihastudio blogista löytyy ohje havukranssin tekoon. Luonnonmateriaaleja kerätessä on hyvä muistaa, että jokamiehenoikeudet rajoittavat keruuoikeuksia. Havuja löytää esimerkiksi joulukuusienmyyntipaikoilta, joista myyjät voivat mielellään antaa oksia askartelijoille. Peikonpaju on koriste, joka sopii moneen vuoden aikaan. Sille voi kaveriksi laittaa jouluvalot tai vaikka kukkia.