lauantai 17. joulukuuta 2011

Tähteistä tähdeksi

Joulun ajan ylenpalttinen ruokamäärä saattaa aiheuttaa ahdistusta sekä navassa että jääkaapissa pyhien ollessa ohi. Kinkusta on vielä puolet jäljellä, eivätkä laatikotkaan ole hävinneet kokonaan. Kotitaloudet haaskaavat syötävästä ruuasta turhan suuren määrän roskiin eikä joulun ajan ruoan ahnehtiminen jääkaappin auta tilannetta. Onneksi kuitenkin ruokaakin voi “kierrättää” uuden ruoan materiaaliksi, kuten esimerkiksi paperista syntyy kierrättämällä uutta paperia.

Fiksuin keino välttää ruokajätettä on pohtia ruuan todellista kulutusta jo etukäteen. Jos joulun viettoon on vakiintuneet tavat ja ihmiset, voi kuitit ruokaostoksista säilyttää seuraavaan vuoteen ja täydentää niitä vielä muistiinpanoilla ruoan menekistä. Samalla voi tehdä pientä tutkailua ruoan hinnan muutoksistakin.

Jos ruokaa kuitenkin sattuu jäämään yli, ei biojäte ole ruoan ensisijainen osoite. Toki ruoan tulee olla vielä syömäkelpoista, pilaantunutta ruokaa ei enää pysty kompostorin kidalta välttämään. Fiksut kokit ovat keksineet monenmoista muodonmuutosta joulun ruoille kinkusta konvehteihin. YLE:n Lahden seudun uutiset ovat viime vuonna tutkailleet kinkun taipumista uudeksi ruoaksi. Laatikon jämät voi pienellä vaivalla kääntää sosekeitoksi. Ohjeessa annettujen laatikoiden määriä ei kannata seurata orjallisesti vaan hulauttaa reippaasti mukaan kaikki jämät ja suhteuttaa muiden ainesten määrät laatikoiden määriin. Myös Helsingin seudun ympäristöpalvelut ovat pohtineet jouluruokien muodonmuutosta. Jos konvehdit eivät enää maistu suuhun suoraan rasiasta, saa niistä uuden makuelämyksen käyttämällä ne muffinssitaikinan uumenissa uunin kautta. Pandan lakutehdas ohjeistaa tähän.

Jos ruokaa tuppaa jäämään kaappeihin pyörimään muutenkin kuin joulun aikaan, opastaa suomalainen Roderick Dixon kirjassaan Ruokaa rippeistä esimerkiksi leipomisesta jääneet keltuaiset uuden elämän alkuun. Kirja sopii ekologiselle kotikokille joululahjaksikin.

perjantai 16. joulukuuta 2011

Joulu eläimillekin

Suomalaiseen perinteeseen kuuluu joulun aikaan myös luonnonvaraisten eläinten muistaminen. Punatulkku, ehkä väristään johtuen, on tärkeä osa perinteisiä joulukortteja. Usein korteissa tulkku on muiden lintukavereidensa kanssa syömässä kauralyhteestä. Lyhde lintujen yleisenä ruokintamuotona on ajan mittaan jäänyt historiaan ja korvaajaksi on tullut talipalloja ja siemenseoksia. Lintujen ruokinta on kuitenkin hieman haastavampaa kuin miltä se ajatuksena saattaa vaikuttaa, ainakin ruokintaa aloitettaessa. Perehtymistä ruokintaan tarjoaa esimerkiksi Suomen Birdlife verkkosivuillaan.


Sinitiainen tarkastelemassa päivän ruokalistaa.
Kuva: JAPA:n arkisto.
Myös kotieläimet kaipaavat joulun aikaan huomiota, niin kuin ympäri vuodenkin. Keski-Suomen alueella toimii useita löytöeläinten talteenottopaikkoja Myös Keski-Suomen eläinsuojeluyhdistys ottaa hoiviinsa löytöeläimiä. Budjetit eläinten hoitoon eivät ole suuria, joten kaikenlaiset lahjoitukset otetaan vastaan mielellään. Kysy kuitenkin ensin, mitä eläimille lahjaksi toivotaan.

torstai 15. joulukuuta 2011

Kerro kerro sokeripalanen...

Uuden vuoden tuloa useat haluavat juhlistaa ilotulituksella, joko katsomalla tai ampumalla raketteja itse. Useat kaupungit tarjoavat näyttävät ilotulitukset katsojille kaupunkien keskustoissa. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta nähdä niitä. Asuinalueen yhteinen ilotulitus tuo näyttävyyttä ja pidempään kestävän ilon rakettimereen. Jos asuinalueella on käytössä ilmoitustaulu, voi sinne laittaa lapun, jossa kertoo raketin ampumisaikomuksistaan ja pyytää naapureita saapumaan paikalle jakamaan iloa.

Uusi vuosi, tai ainakin sen juhlistaminen, tuo mukanaan myös jätettä. Rakettien räiskimisen jälkeen tulee ammutut raketit kerätä mahdollisimman pian pois maasta. Ne sisältävät jäänteitä ruudista ja muista vaarallisista aineista. Uteliaat pikkulapset ja eläimet saattavat tutustua maistamalla maahan jätetyttyihin rakettien jämiin.

Perinteisen uuden vuoden tinan lisäksi tulevaisuutta voi ennustaa myös vähemmän vaarallisella aineella, sokerilla. Sokeri tarpeeksi kattilassa kuumennettuna muodostaa aivan samantyyppisiä muotoja kuin tina ja sokerin voi ennustamisen jälkeen hävittää vaikka kahvin mukana omaan vatsaan. YLE:n Etelä-Karjalan uutistoimitus on tutkaillut tätä käytännössä,

Jos tinaa haluaa käyttää, voi sen hävittämistavasta päätellä yhtä paljon kuin itse tinan muodostamista varjoista. Tinat voi säilyttää seuraavaa uutta vuotta varten. Tämä kertoo siitä, että tinojen valaja on harkitsevainen ja osaa nähdä asioita pitkällä tähtäimellä. Tinat sisältävät lyijyä ja ovat siis vaarallista jätettä. Hän, joka osaa viedä ne vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen, huomaa asioiden syy-seuraus -suhteet. Henkilö, joka ei asiaa edes kummosemmin ajattele ja viskaa tinat kuivajätteeseen tulee löytämään edestään sen minkä taakseen jättää.

Kesäkoirat saattavat ilmestyä katukuvaan myös talviaikaan, nahkansa heittäneenä usein. Kesäkoiran sukulaisia onnettomasti eksyneenä löytyy enemmänkin. Oikea paikka eksyneelle mäyriksen kuorelle on kartonginkeräysastia tai hätätapauksessa roskis.

Raketit räiskyvät värikkäinä uutena vuotena. Kuva: Anna Sarkkinen