perjantai 23. joulukuuta 2011

Muista mummokin!

Kotikorvenkujalla on joulun odotus jo täydessä käynnissä. Luomukinkku ja laatikot on hankittu kaappiin ja pihat alkavat täyttyä sukulaisten autoista. Lapset rakentavat pihalle lumilinnaa, johon aikuiset illan tullen tuovat kynttilöitä palamaan. Glögi ja läheisyys lämmittävät perheenjäsenten poskia.

Naapurin ikkunaverhot heilahtavat. Kyllikki, 80 vuotta, tutkailee perheen toimia. Tuleva joulu on viides hänen miehensä kuoleman jälkeen. Viides joulu yksin kotona. Lapset ovat lähteneet maailmalle, mutta lähettävät sentään kukkatervehdyksen joka joulu.

Kyllikin kaltaisia yksinäisiä vanhuksia on monia. Heitä löytyy jokaiselta kylältä ja jokaisesta kerrostalosta. Tokikaan yksinäiseksi itsensä kokevat eivät ole pelkästään vanhuksia, vaan heitä löytyy kaikista ikäluokista. Nuoren opiskelijankin saattaa yksinäisyys löytää uudesta kaupungista kaukana kotoa.

SPR:n ystävävälitys auttaa koulutuksen käynyttä vapaaehtoista ja seuraa kaipaavaa kohtaamaan. Seurakunnat järjestävät joulun aikaan toimintaa vanhuksille. Myös yksittäiset ihmiset voivat ilmoittautua vapaaehtoiseksi. Jyväskylässä tämä onnistuu vaikka VaParin, vapaaehtoistoiminnan keskuksen, kautta ohjatusti. Yksinäisen ihmisen jouluun voi tuoda iloa vaikka lukemalla lehteä, laulamalla tai juttelemalla.

Vapaaehtoistyöstä tulee hyvä mieli molemmille osapuolille. Usein uuden vuoden lupauksilla halutaan muuttaa itseä “paremmaksi ihmiseksi”. Vapaaehtoistyö, jossa tavoitetaan ihmisiä, jotka muuten jäisivät vaille sosiaalista kontaktia, on erityisen antoisaa molemmille osapuolille. Joulu on hyvä aika aloittaa itsensä parantaminen. Jouluna kun yksinäisyys iskee tavallista pahemmin. Vapaaehtoistyön ei tarvitse olla suurieleistä tai tapahtua ohjatusti järjestön kautta. Lumityöt tai kaupassa käynnin voi hoitaa silloin, kun huomaa lähimmäisen apua tarvitsevan.

Yhtäkkiä puhelin soi. Kyllikki nostaa luurin ja kuulee linjojen toisesta päästä teini-ikäisen lapsenlapsensa äänen. Luurin käteen saavana voimana on toiminut soita mummolle -kampanja, josta kertoo ET-lehti. Kuultuaan teinarin skeittilautaostoksista Kyllikki laskee kuulokkeen jouluntoivotusten jälkeen ja istahtaa keinutuoliin. Kun ensimmäinen keinautus on potkaistu, soikin ovikello. Oven takana on naapurin Marjatta, joka kutsuu yksinäisen naapurin kotiinsa glögille.


Soita mummolle kampanjan virallinen logo ja linkki nettisivuille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti