maanantai 5. joulukuuta 2011

Hikeä ja luutunvarsia



Joulusiivous on usein monen päivän urakka, jossa koko perhe rehkii yhdessä hiki päässä. Kemikaalihuurut tuovat hommaan aivan omaa tunnelmaansa. Ympäristöystävällisempien aineiden käyttö ei ehkä lyhennä siivoukseen käytettävää aikaa, mutta tekee siitä mieluisampaa siivoajalle ja ympäristölle.

Kodin siivouksen ihmeaineet löytyvät useimpien kotien ruokakaapista: ruokasoodalla ja etikalla pääsee siivouksessa pitkälle. Marttojen sivuilta löytyy ohjeita ekosiivoukseen  ruokakaapin aineilla. TV1:llä Puoli seitsemän ohjelmassa oli maanantaina 29.11. martta tekemässä ekosiivousta. Vihreä lanka tarjoaa kokeiltuja vinkkejä, joilla joulusauna on viihtyisämpi elämys koko perheelle.

Säännöllinen siivous vähentää hankaamista ja hinkkaamista eli samalla myös hien määrää. Tahrat eivät ole piintyneitä ja irtoavat silloin aineilla, jotka eivät mainosta itseään “tahroja räjäyttävinä puhdistusaineina”. Kun hankit siivouksessa käytettäviä aineita, on hyvä varmistaa, että pullon kyljestä löytyy pohjoismainen ympäristömerkki eli vihreä joutsenmerkki. Suuri määrä puhdistavaa ainetta ei tee siivouksesta tehokkaampaa. Tarkasta siis puhdistusaineen oikea annostelu.

Myös siivouksen ajoittamisen miettiminen vaikuttaa siivoamisen mielekkyyteen. Siivouksen ajoittamista kannattaa miettiä jo etukäteen ja pohtia sitä, että kuinka perusteellisen siivouksen haluaa tehdä. Siivoustehtäviä voi jaotella useammalle päivälle tai koko joulusiivouksen voi tehdä kerralla valmiiksi. Tärkeää on kuitenkin se, ettei siivousta tehdä hirmuisella kiireellä raivosiivouksena, vaan ajan kanssa siistyityvästä kodista nautiskellen.

Joulusiivous kuva Olivia Orson salissa -blogista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti