sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Tuiki tuiki led-valonen, illaksi sut ajastan

Joulun aikaan valaistus on tärkeä tunnelman tuoja ja mielen kohottaja pimeyden keskellä. Valoja on kaupoissa tarjolla jos minkälaisia. Tärkeää on kiinnittää huomiota siihen, mihin valo tulee ja mitä siltä odotetaan. Joulun aikaan myös erilaiset kynttilät ovat suosiossa, hautakynttilöistä tuikkuihin.

Led-valot ovat yleistyneet valosarjoissa huimasti. Ledit kuluttavat vähemmän sähköä kuin markkinoilta poistuneet hehkulamput, kestävät pitkään ja ovat värikkäitä valoja halutessa hyvä vaihtoehto. Niitä on saatavissa sekä ulko- että sisäkäyttöön. Ostoksille lähtiessä onkin syytä tietää, että millaista jouluvaloa on hakemassa. Myös ajastin, jolla voi saa jouluvalot tuikkimaan silloin kun niitä itse pääsee katsomaan on hyvä ostos valojen kaveriksi. Opastusta lamppujen valintaan saa Lampputiedosta.

Jos ei halua kasvattaa energian kulutustaan jouluvaloilla, tuovat kynttilät elävää valoa tupaan. Kynttilöissäkin on valinnan varaa niin väreissä kuin valmistusmateriaaleissa.

Kynttilöiden yleisimmät valmistusaineet ovat steariini ja parafiini. Parafiini syntyy öljynjalostuksen sivutuotteena. Tuikut ovat tehty pääasiassa parafiinistä. Steariini on valmistettu palmuöljystä. Usein kynttilät ovat molempien aineiden seoksia. Steariini on laadukkaampaa ainetta, se palaa hitaammin eikä valuta, toisin kuin parafiini.

Muita vaihtoehtoja kynttilämateriaaliksi on soija ja mehiläisvaha. Soijasta valmistettuja kynttilöitä löytyy esimerkiksi Ekolosta. Mehiläisvahasta valmistettuja kynttilöitä voi löytää joulumarkkinoilta tai -myyjäisistä ta niitä voi valmistaa itse. Ohjeita kynttilöiden valmistamiseen on monenlaisia, yksi esimerkki löytyy täältä.

        
Kynttilöitä saa kaikenlaisilla muodoilla ja väreillä. Led-valoissa on valinnan varaa väreissä ja värisävyissä. Kuvat Anna Sarkkinen

Joulun perinteeseen kuuluu monella myös kynttilöiden vienti hautausmaalle. Ihan mitä tahansa kynttilää ei hautausmaalle kannata vielä, koska sammuttuaan nekin muuttuvat jätteeksi.

Viime vuosina on yleistynyt led-kynttilöiden vienti hautausmaalle. Nämä ovat siis paristolla toimivia sähköisiä kynttilöitä, jotka paristojen loputtua muuttuvat sähkö- ja elektroniikkaromuksi. Paristot ovat ongelmajätettä ja kuuluvat siis lajittelussa eri paikkaan kuin itse kynttilä. Paristokäyttöiset lamput eivät siis olekaan toivottuja hautausmaalle, koska ne lisäävät työn määrää hautausmaata siivottaessa. Pääsääntöisesti hautojen siistiminen kuuluu omaisten tehtäviin.

Perinteisen kertakäyttöisen muovikuoressa olevan hautakynttilän sijaan voi hautausmaalle viedä pelkän kynttilän tai lyhdyn, johon voi tuoda uuden kynttilän edellisen sammuttua. Kynttilää kestävämpiä vaihtoehtoja ovat havuseppele ja kanerva. Ne koristavat hautoja kauniisti, vaikka eivät niitä erityisesti valaisekaan.

Jäälyhty kimmeltää kauniisti sekä kotipihassa että hautausmaalla. Lumileikkeihin, joihin toivottavasti ennen joulua päästään, voi yhdistää tunnelmaa tuovan lumilyhdyn. 

Vinkkejä vaihtoehdoiksi perinteisille kynttilöille on löydetty Uusi Musta blogista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti