perjantai 9. joulukuuta 2011

Sijoitusneuvoja

Jos joululahjojen hankkimiseen haluaa sijoittaa eurojaan, on syytä pysähtyä miettimään, mihin haluaa tukensa osoittaa. Tilaskokeskus tietää kertoa, että vuonna 2010 suomalaiset arvioivat käyttävänsä joululahjoihin 439 euroa. Vaikka taantuma on Suomeenkin iskenyt, summa tuskin tänä vuonna on pienempi kuin viime vuonna. Materiaalisten lahjojen sijaan jokin aineeton lahja voisi olla mukavampi vaihtoehto. Siitä kiittäisi lahjan saajan lisäksi myös luonto säästyneillä luonnonvaroilla ja syntymättömillä roskilla.

Kohdista lahjasi lahjan saajalle. Millainen lahjan saaja on? Pitääkö hän kulttuurista, elokuvista, luonnosta, haluaako hän oppia uusia taitoja? Kirjaston suurkuluttaja ilahtuisi varmasti lahjakortista, jolla saa maksettua kirjojen varausmaksua. Elokuvaliput joululahjana alkavat olla jo perinne, mutta miten olisi jokin kansalaisopiston tai Marttojen kurssi?  (Kevätlukukauden 2012 uudet kurssit 7.12.2011.) Hakkuiden vaikutuksista huolestunut metsien samoilija ei ehkä edes osaa uneksia mahdollisuudesta pelastaa suomalaisia ikimetsiä. Luonnonperintösäätiö on tehnyt sen mahdolliseksi. Jos ystävältäsi tavarat tuppaavat häviämään säännöllisesti, voit turvata ainakin avainten löytymisen hankkimalla avaimiin bumerang-avaimenperän SPR:ltä.

Monilla hyväntekeväisyysjärjestöillä aina luonnonsuojelusta ihmisoikeuksien kautta kehitysyhteistyöhän on omat nettikaupat, joista voi hankkia joululahjan. Lahjoituksia näille järjestöille voi muuten tehdä ympäri vuoden. Myös aikaa voi lahjoittaa HelsinkiMission kautta. Lahjoittaja tukee tärkeää työtä esimerkiksi vanhusten yksinäisyyden ehkäisemiseksi.

Aineellisia, mutta silti valtavirrasta poikkeavia kestävän kehityksen mukaisia lahjoja voi löytää vaikka maailmankaupoista. Jyväskylässä maailmankauppa Mango sijaitsee keskustassa Kauppakadun yläpäässä. Valikoimat kaupassa ovat suuret, mutta jos sieltä ei itselle mieluista lahjaa löydy, voi tutkailla netin tarjoamia aarteita. Kehitysmaissa valmistettuja tuotteita saa myös monista nettikaupoista, esimerkiksi Muzungu Craftsista.

Jos ystäväsi on tiedonhaluinen ja haluaa kuulla uutisista valtamedian ulkopuolelta on Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan julkaisema Maailman kuvalehti hyvä vaihtoehto lahjaksi. Lehti on pitkään iloa tuottava jos lahjatilauksen tekee vuodeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti