tiistai 13. joulukuuta 2011

Jouluherkuista

Makeiset, erityisesti suklaa, maistuu joulun aikaan muiden ruokien palan painikkeina. Suklaan alkuperä kuitenkin on monelle suklaan ostajalle hämärä. Reilun kaupan edistämisyhdistys kertoo nettisivuillaan kaakaon alkuperästä näin: “Kaakao on tärkeä toimeentulon ja vientitulojen lähde erityisesti monissa Länsi-Afrikan maissa. Suuri osa, noin 40 prosenttia, kaakaosta tuotetaan Norsunluurannikolta, missä talous rakentuu paljolti kaakaontuotannon varaan. Esimerkiksi Ghanassa suunnilleen 40 prosenttia vientituloista tulee kaakaosta.

Valtaosa maailman kaakaosta tuotetaan pienillä perheviljelmillä, ja kaakosta saatavat ansiot ovat yleensä viljelijäperheiden pääasiallinen tulonlähde. Silti perheiden ansiot kaakaosta jäävät vaatimattomiksi.

Tavallisessa kaakaokaupassa viljelijät myyvät usein satonsa eteenpäin paikallisten välittäjien kautta, jolloin he saavat itse vain pienen osan sadon markkina-arvosta. Koska elannon saaminen kaakaonviljelystä on vaikeaa, viljelmillä esiintyy lapsityövoiman hyväksikäyttöä ja orjatyötä. Syyskuussa 2010 ilmestynyt Yhdysvaltain työministeriön raportin mukaan esimerkiksi Ghanassa lapsityövoiman käyttö kaakaoviljelmillä on edelleen hyvin yleistä. “

Vaihtoehtona tälle viljelijöitä riistävälle kaakaontuotannolle on reilun kaupan suklaa. Siitä samainen yhdistys kertoo näin: “Reilun kaupan kaakaon viljelyssä lapsityövoiman hyväksikäyttö on kiellettyä. Omien vanhempiensa perhetilalla tehtävät askareet eivät saa vaarantaa lasten koulunkäyntiä tai terveyttä. Kiellon noudattamista myös valvotaan, ja jos rikkeitä löydetään, niihin puututaan välittömästi.

Reilun kaupan kriteerit turvaavat viljelijöille tuotteestaan vähintään takuuhinnan, joka kattaa kestävän tuotannon kustannukset. Lisäksi ostaja maksaa tuottajalle aina erillistä Reilun kaupan lisää, jonka tuottajaorganisaatiot käyttävä yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin, kuten koulutukseen, terveyspalveluihin, prosessointivälineisiin ja jäsenilleen myönnettäviin lainoihin.” Viljelyä harjoitetaan kestävän kehityksen mukaisesti, ympäristö huomioiden.

Reilun kaupan suklaata saa maailman kauppojen ja ekokauppojen lisäksi ihan tavallisista marketeista. Esimerkiksi Pirkalla on kahta erilaista reilun kaupan suklaata. Suklaata on mahdollista ostaa myös luomuna. Reilun kaupan tuotteita on monenlaisia muitakin saatavilla urheiluvälineistä viineihin ja hedelmiin. Valikoiman löydät Reilun kaupan edistämisyhdistyksen nettisivuilta. http://www.reilukauppa.fi/index.php?8

Reilun kaupan nameja saa myös ihan tavallisesta ruokakaupasta.
Kuva: JAPA ry: arkisto.
Karkkia hankittaessa kannattaa myös pakkauksiin kiinnittää huomiota. Roskan määrää voi pienentää jo ennakkoon ostamalla namuja, joita ei ole yksittäin pakattu kääreisiin. Jos kääreelliset karkit kuitenkin maistuvat sen verran hyvin, että niitä tulee hankittua, voi karkkipapereita käyttää askarteluun. Sivinan käsityöblogissa on kerrottu esimerkkejä siitä, miten namukääreet kääntyvät koristeiksi. MAKEEdesign on tehnyt käärepapereiden kierrättämisestä liiketoimintaa. Pusseja voi myös tehdä itse

Ps: Muistathan myös rentoutua. Otat glögimukin ensimmäiseen käteen, vaikka kaukosäätimen toiseen ja kolmanneksi käärit huovan torson ympärille. Joulu tulee samaa vauhtia tällä taktiikalla kuin touhuamallakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti