lauantai 17. joulukuuta 2011

Tähteistä tähdeksi

Joulun ajan ylenpalttinen ruokamäärä saattaa aiheuttaa ahdistusta sekä navassa että jääkaapissa pyhien ollessa ohi. Kinkusta on vielä puolet jäljellä, eivätkä laatikotkaan ole hävinneet kokonaan. Kotitaloudet haaskaavat syötävästä ruuasta turhan suuren määrän roskiin eikä joulun ajan ruoan ahnehtiminen jääkaappin auta tilannetta. Onneksi kuitenkin ruokaakin voi “kierrättää” uuden ruoan materiaaliksi, kuten esimerkiksi paperista syntyy kierrättämällä uutta paperia.

Fiksuin keino välttää ruokajätettä on pohtia ruuan todellista kulutusta jo etukäteen. Jos joulun viettoon on vakiintuneet tavat ja ihmiset, voi kuitit ruokaostoksista säilyttää seuraavaan vuoteen ja täydentää niitä vielä muistiinpanoilla ruoan menekistä. Samalla voi tehdä pientä tutkailua ruoan hinnan muutoksistakin.

Jos ruokaa kuitenkin sattuu jäämään yli, ei biojäte ole ruoan ensisijainen osoite. Toki ruoan tulee olla vielä syömäkelpoista, pilaantunutta ruokaa ei enää pysty kompostorin kidalta välttämään. Fiksut kokit ovat keksineet monenmoista muodonmuutosta joulun ruoille kinkusta konvehteihin. YLE:n Lahden seudun uutiset ovat viime vuonna tutkailleet kinkun taipumista uudeksi ruoaksi. Laatikon jämät voi pienellä vaivalla kääntää sosekeitoksi. Ohjeessa annettujen laatikoiden määriä ei kannata seurata orjallisesti vaan hulauttaa reippaasti mukaan kaikki jämät ja suhteuttaa muiden ainesten määrät laatikoiden määriin. Myös Helsingin seudun ympäristöpalvelut ovat pohtineet jouluruokien muodonmuutosta. Jos konvehdit eivät enää maistu suuhun suoraan rasiasta, saa niistä uuden makuelämyksen käyttämällä ne muffinssitaikinan uumenissa uunin kautta. Pandan lakutehdas ohjeistaa tähän.

Jos ruokaa tuppaa jäämään kaappeihin pyörimään muutenkin kuin joulun aikaan, opastaa suomalainen Roderick Dixon kirjassaan Ruokaa rippeistä esimerkiksi leipomisesta jääneet keltuaiset uuden elämän alkuun. Kirja sopii ekologiselle kotikokille joululahjaksikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti