Joulun
ajan ylenpalttinen ruokamäärä saattaa aiheuttaa ahdistusta sekä navassa
että jääkaapissa pyhien ollessa ohi. Kinkusta on vielä puolet jäljellä,
eivätkä laatikotkaan ole hävinneet kokonaan. Kotitaloudet haaskaavat
syötävästä ruuasta turhan suuren määrän roskiin eikä joulun ajan ruoan
ahnehtiminen jääkaappin auta tilannetta. Onneksi kuitenkin ruokaakin voi
“kierrättää” uuden ruoan materiaaliksi, kuten esimerkiksi paperista
syntyy kierrättämällä uutta paperia.
Fiksuin
keino välttää ruokajätettä on pohtia ruuan todellista kulutusta jo
etukäteen. Jos joulun viettoon on vakiintuneet tavat ja ihmiset, voi
kuitit ruokaostoksista säilyttää seuraavaan vuoteen ja täydentää niitä
vielä muistiinpanoilla ruoan menekistä. Samalla voi tehdä pientä
tutkailua ruoan hinnan muutoksistakin.
Jos
ruokaa kuitenkin sattuu jäämään yli, ei biojäte ole ruoan ensisijainen
osoite. Toki ruoan tulee olla vielä syömäkelpoista, pilaantunutta ruokaa
ei enää pysty kompostorin kidalta välttämään. Fiksut kokit ovat
keksineet monenmoista muodonmuutosta joulun ruoille kinkusta
konvehteihin. YLE:n Lahden seudun uutiset ovat viime vuonna tutkailleet
kinkun taipumista uudeksi ruoaksi. Laatikon jämät voi pienellä vaivalla kääntää sosekeitoksi.
Ohjeessa annettujen laatikoiden määriä ei kannata seurata orjallisesti
vaan hulauttaa reippaasti mukaan kaikki jämät ja suhteuttaa muiden
ainesten määrät laatikoiden määriin. Myös Helsingin seudun
ympäristöpalvelut ovat pohtineet jouluruokien muodonmuutosta. Jos konvehdit eivät enää maistu suuhun suoraan rasiasta, saa niistä
uuden makuelämyksen käyttämällä ne muffinssitaikinan uumenissa uunin
kautta. Pandan lakutehdas ohjeistaa tähän.
Jos
ruokaa tuppaa jäämään kaappeihin pyörimään muutenkin kuin joulun
aikaan, opastaa suomalainen Roderick Dixon kirjassaan Ruokaa rippeistä
esimerkiksi leipomisesta jääneet keltuaiset uuden elämän alkuun.
Kirja sopii ekologiselle kotikokille joululahjaksikin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti