torstai 15. joulukuuta 2011

Kerro kerro sokeripalanen...

Uuden vuoden tuloa useat haluavat juhlistaa ilotulituksella, joko katsomalla tai ampumalla raketteja itse. Useat kaupungit tarjoavat näyttävät ilotulitukset katsojille kaupunkien keskustoissa. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta nähdä niitä. Asuinalueen yhteinen ilotulitus tuo näyttävyyttä ja pidempään kestävän ilon rakettimereen. Jos asuinalueella on käytössä ilmoitustaulu, voi sinne laittaa lapun, jossa kertoo raketin ampumisaikomuksistaan ja pyytää naapureita saapumaan paikalle jakamaan iloa.

Uusi vuosi, tai ainakin sen juhlistaminen, tuo mukanaan myös jätettä. Rakettien räiskimisen jälkeen tulee ammutut raketit kerätä mahdollisimman pian pois maasta. Ne sisältävät jäänteitä ruudista ja muista vaarallisista aineista. Uteliaat pikkulapset ja eläimet saattavat tutustua maistamalla maahan jätetyttyihin rakettien jämiin.

Perinteisen uuden vuoden tinan lisäksi tulevaisuutta voi ennustaa myös vähemmän vaarallisella aineella, sokerilla. Sokeri tarpeeksi kattilassa kuumennettuna muodostaa aivan samantyyppisiä muotoja kuin tina ja sokerin voi ennustamisen jälkeen hävittää vaikka kahvin mukana omaan vatsaan. YLE:n Etelä-Karjalan uutistoimitus on tutkaillut tätä käytännössä,

Jos tinaa haluaa käyttää, voi sen hävittämistavasta päätellä yhtä paljon kuin itse tinan muodostamista varjoista. Tinat voi säilyttää seuraavaa uutta vuotta varten. Tämä kertoo siitä, että tinojen valaja on harkitsevainen ja osaa nähdä asioita pitkällä tähtäimellä. Tinat sisältävät lyijyä ja ovat siis vaarallista jätettä. Hän, joka osaa viedä ne vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen, huomaa asioiden syy-seuraus -suhteet. Henkilö, joka ei asiaa edes kummosemmin ajattele ja viskaa tinat kuivajätteeseen tulee löytämään edestään sen minkä taakseen jättää.

Kesäkoirat saattavat ilmestyä katukuvaan myös talviaikaan, nahkansa heittäneenä usein. Kesäkoiran sukulaisia onnettomasti eksyneenä löytyy enemmänkin. Oikea paikka eksyneelle mäyriksen kuorelle on kartonginkeräysastia tai hätätapauksessa roskis.

Raketit räiskyvät värikkäinä uutena vuotena. Kuva: Anna Sarkkinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti