keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Joulun koristeet

Viime vuonna joulun aikaan sijouttuvassa Sotkutonta päivää! -kampanjan käsityökisassa oli aiheena joulukoristeet. Koristeet oli valmistettu kierrätysmateriaaleja ja mielikuvitusta käyttäen. Voittajatyössä tontut ovat riisipuurolla. Puurokupit on tehty kananmunakennoista ja vanhasta t-paidasta. Viime vuoden joulukoristekisan antimiin voi tutustua täällä.


Joulun koristeita voi alkaa miettimään jo hyvissä ajoin, kun lunta ei vielä ole maassa. Silloin koristeita esimerkiksi kranssia varten voi kerätä luonnon antimista. Metsään kannattaa mennä reilun mielikuvituksen kanssa, koristeiksi kun sopivat muutamana esimerkkinä kivet, sammal, kävyt ja oksat. Jo aiemmin joulun kukkasien yhteydessä mainitut jokamiehenoikeudet rajoittavat edelleen kranssitarvikkeiden poimimista.


Jos perinteinen joulukuusi ei ole itselle sopiva vaihtoehto, voi vaihtoehtoisen joulupuun tehdä esimerkiksi risuista. Joulupuun voi laittaa seinälle roikkumaan tai porata vaikka koivunhalkoon kiinni. Kotiliesi ohjeistaa, miten oksasta saa tehtyä seinäkoristeen. Jouluisen siitä saa lisäämällä siihen led-valosarjan. Jukkapalmukin ilostuu, jos saa niskaansa joulun koristeet ja paljon huomiota. Koto-ohjelmassa tehty kotimetsä ilostuttaisi käyttäjäänsä myös joulun jälkeen.


Oksasta tehty seinäkoriste jouluvaloilla koristeltuna.


Jos kuusen ehdottomasti haluaa antamaan tuoksua kotiin, on hauska vaihtoehto perinteiselle isolle kuuselle huonekuusi. Huonekuusi antaa iloa ympäri vuoden.


Ensi vuoteen säilyviä koristeita voi tehdä itse. Puiset tonttu-ukot säilyvät hyvin varastossa ja tuovat jouluun omaa sympaattista perinnettään. Luommosta kerättyjen koristemateraalien lisäksi voi tekniikkoina käyttää vaikka huovuttamista tai ompelua. Lisää ideoita löydät Yhteishyvän vinkeistä. Suomalainen perinnekoriste joulun aikaan on himmeli, jonka tekoon voi perehtyä vaikkapa tällä Savon sanomien ohjeella.


Ruokapöydän koristelussakin kannattaa ajatella ekosti. Koristeina voi käyttää vaikka kransseja tai käpyjä. Kertakäyttöisten servettien tilalle tuovat kankaiset lautasliinat juhlavaa tunnelmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti