sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Kädet alas, luovuta!

250 000 ihmistä, 100 000 litraa ja kolme osaa. Ei, kyseessä ei ole massiivinen joulupuurotapahtuma, vaan verenluovutukseen liittyviä numeroita. Vuodessa luovutuskertoja tulee noin 250 000 ja niistä saadaan verilitroja noin 100 000. Verestä erotellaan kolme osaa, plasma, punasolut sekä verihiutaleet, joita testauksien jälkeen annetaan niitä tarvitseville.

Veripalvelu tarvitsee joka arkipäivä 1 000 luovuttajaa, jotta tarvittava määrä verta saadaan kerättyä. Veren säilyvyys on rajallista ja erityisesti pitkät pyhät esimerkiksi joulun aikaan tekevät riittävien verimäärien saamisen haasteelliseksi. Verta annetaan vuosittain 50 000 suomalaiselle, esimerkiksi leikkaus- ja syöpäpotilaille. Luovuttajan tulee täyttää tiettyja ehtoja, jotta luovutettu veri on turvallista potilaalle ja luovuttaminen luovuttajalle. Ehtoihin voi tutustua veripalvelujen nettisivuilla.

Verta voi lähteä luovuttamaan vaikka työporukalla. Jos ryhmässä on vähintään neljä henkeä, eikä veripalvelun toimipiste sijaitse kävelymatkan päässä, voi veripalvelu järjestää tarvittaessa kuljetuksen. Tarkempaa tietoa asiasta löytyy täältä.

Jyväskylässä veripalvelutoimisto on avoinna ma, ti ja to klo 12–18, ke ja pe klo 11–16 osoitteessa Kalevankatu 8. Jos omalla paikkakunnalla ei ole veripalvelutoimistoa, voi verta käydä luovuttamassa liikkuvassa veripalvelussa. Katsasta kalenterista milloin liikkuva veripalvelu on sinun paikkakunnallasi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti