maanantai 12. joulukuuta 2011

Sorttia monenmoista joulupöytään


Joulun aikaan useimmissa perheissä ruoalla on iso merkitys joulun vietossa. Kuka tykkää mistäkin laatikosta, hankitaanko graavilohta, kuinka iso kinkku otetaan, montako mantelia laitetaan riisipuuroon. Vaikka ruoat ovatkin perinteisiä jouluruokia, osa niistä tulee hyvinkin kaukaa tai kantaa mukanaan eettisiä ongelmia. Ehkä joitakin ruokia voisi korvata esimerkiksi kotoisemmilla tai ympäristöystävällisemmillä vaihtoehdoilla?

Riisipuuro on löytänyt tiensä Kaakkois-Aasiasta suomalaisiin pöytiin ensimmäisiä kertoja jo 1600 -luvulla. Silloin siitä nauttivat vain rikkaat säätyläiset, mutta nykyään se on jokaisen kuluttajan saatavilla. Riisin tuotannolla on suuria ympäristövaikutuksia. Sitä viljellään pääasiassa vesittämällä peltoja, jolloin maaperässä tapahtuu mätänemistä. Tässä prosessissa syntyy metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Kotoisampi versio riisille on ohra. Tällä Kotilieden reseptillä ohrapuuron haudutus onnistuu uunissa läpi yön.

Lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikot ovat sesonkiruokaa parhaimmillaan joulun aikaan. Myös rosollissa ja sienisalaatissa maistuvat syksyn sadosta säilötyt maut. Porkkanalaatikossakin voi riisin tilalle vaihtaa ohran, joilloin ruokien aiheuttama ilmastokuormitus pienenee. 

Kinkku on monen ruokapöydän kruunu. Possujen tehotuotanto-olot ovat kuitenkin viime aikoina herättäneet keskustelua. Luonnonmukaisessa luomu-tuotannossa tuotantoeläimet saavat esimerkiksi mahdollisuuden lajille tyypilliseen käytökseen, väljemmät tilat ja luomurehua ruoaksi. Luomukinkun saanti voi näin lähellä joulua olla haastavaa, mutta toki kannattaa yrittää.

Pohjosahon tila Laukaassa tuottaa lähipossua ja sieltä saattaa vielä näinkin lähellä joulua saada “possun etuneljänneksen”. Kinkun voi tosin korvata vaikka karjattomalla paistilla, jonka resepti löytyy Vegaaniliiton resepteistä jouluruoka-osiosta. Nettisivuilla on myös monia muita reseptejä joulun ajalle. Reseptit ovat helliä ilmastoa ja eläimiä kohtaan, niissä kun ei ole käytetty ollenkaan eläinperäisiä raaka-aineita.

Lähiruoka on ollut monen huulilla viime aikoina, sekä puheissa että makuelämyksinä. Lähiruokaa saa tilattua joulun jälkeen jälleen lähiruokapiirien kautta, joita löytyy useampia ympäri Keski-Suomea. Linkit piireihin löytyvät JAPA ry:n sivuilta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti